Blog

CeBit fronta istoka i zapada

I ovoga ožujka Hannover je ugostio IT svjetsku kremu te iznova postao centrom informacija, komunikacija i tehnologije.

I SLink se u sklopu male ekspedicije slavonske IT industrije ove godine predstavio na sajmu uz Escape, Inchoo, Betaware, Ofir, Poslovanje2, Krionis, OSC, a u organizaciji osječkih (BIOS) i miholjačkih (PCDM) potpornih institucija. I Hamag-Bicro je tu sa svojim izlagačima kao i nekoliko tvrtki koje su samostalno nastupile poput Spana. I koliko god volimo reći da smo u ovom segmentu konkurentni, napredni i razvojno orjentirani - činjenica je da Hrvatske na globalnoj karti gotovo i nema.

Različiti rovovi i različita oružja

U ovim vremenima globalizacije svaki sektor vodi svoje bitke za glavne uloge.
ICT je već duže vremena globalna utrka u kojoj su pobjedu u tehnologijama odnijele azijske kompanije dok u segmentu usluga i rješenja zapadne kompanije vode glavnu riječ (EU + SAD). I to se jasno može vidjeti na CeBitu u strukturi izlagača i posjetitelja. Samo je pitanje koliko dugo ćemo svjedočiti takvom odnosu snaga. Svatko na svojoj strani fronte ima svoje prednosti i mane i na njima slažu taktike. Baš kao u ratu ili nogometnoj utakmici u polufinalu Ligi prvaka.

U segmentu usluga Azija ima rast, niske troškove i entuzijazam, dok Zapad ima iskustvo, znanje i reference. Pitanje kapitala i odabira prave taktike odlučiti će o pobjedniku.

Prevelika očekivanja ili?

U ICT sektoru iznenađenja nema i sajmovi nemaju ulogu ekskluziviteta kao primjerice u autoindustriji. I zato CeBit nije Geneva.

U svijetu interneta nema čekanja trećeg mjeseca da se nešto predstavi baš na sajmu. Brzina je ključ, a biti brži od konkurenata osnovni motiv. Sve tehnologije su viđene, a neke stvari koje smo gledali su samo logičan nastavak trendova koje dugo pratimo. Koliko pixela treba imati televizor da bi Vas iznenadio?
Druga stvar je što velike ICT kompanije ne trebaju sajam da bi nešto kvalitetno prezentirali - one to mogu na svjetskoj razini napraviti i same. A imaju sve i znanje i logistiku i financije i medije, odnosno sve što treba za kvalitetnu prezentaciju.

Internet i brzina današnje informacije umanjuje ulogu sajmova, ali sajmovi imaju nešto što Internet neće nikada riješiti na istoj razini, a to je ona istinska društvena interakcija. Jedan dio toga, možete pogledati na fotografijama u nastavku. 
Objavi članak na društvenim mrežama


Budi mudar - lajkaj nas ;)


Ured

  • Adresa: Franje Krežme 14, 31000 Osijek

  • Email: info@slink.hr

  • MBO: 92312586 MIBPG: 272930
  • OIB: 52073490801

  • Broj računa: 2407000-1100412970
  • kod OTP banka d.d.
  • SWIFT: OTPVHR2X
  • IBAN: HR3224070001100412970

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak - Petak : 08h - 16h