Blog

Intervju s praktikantom Benom ;)

U prijašnja dva tjedna imali smo priliku ugostiti i mentorirati praktikanta Benedikta Oršolića (već drugi dan dobio je nadimak Ben). Kako se snašao i koji su dojmovi na kraju odrađene prakse, saznajte u sljedećem serijalu pitanja i odgovora:

Ben, kako si se odlučio za praksu kod nas u SLink-u?

BEN: Razrednik, profesor Brkić, je bio inicijator cijele ideje te mi je pomogao organizirati praksu u SLinku. Kako me zanimalo programiranje, svidjela mi se sama ideja i odlučio sam napraviti taj korak i upoznati se s programiranjem u stvarnom svijetu, posebice s web developmentom. Već prošle godine počeli smo s obavljanjem prakse, te da sam znao za mogućnost dolaska u SLink, svakako bi to još i prošle godine učinio.

Zadnja 2 tjedna proveo si u timu developera, kako ti se svidjela atmosfera? Jel voliš Lidiju Bačić?

BEN: Atmosfera je odlična. U uredu je opušteno i veselo, ali i radno. Zadaci se obavljaju, ali isto tako, svi su spremni pomoći. Nema pritiska i napetosti, čak i radio svira pa i dobra glazba podigne atmosferu. :D
Mentori su me upoznali s najvećim projektom na kojem rade, te nakon upoznatog, mogu zaključiti kako se isti sustav jako koristan i od velike pomoći za poljoprivrednu struku.

Upoznao si se s web developmentom, možeš li nam reći da li si imao prijašnjih iskustava s istom tehnologijom i kako ti se svidjela?

BEN: Prijašnjih iskustava, nažalost, nisam imao, ali sam upoznati s osnovama programiranja i logičkog razmišljanja, tako da sam se lako prilagodio postavljenim zadacima i naučio osnove internet programiranja. Web development je zanimljiv i jako koristan, ali moram priznati, kako bi mi puno lakše bilo, da sam imao ranijeg iskustva. Sviđa mi se mogućnosti komunikacije između klijenta i servera, kao i mogućnosti pohrane velike količine podataka u bazu, a znamo da je u današnjem svijetu, podatak odnosno informacija jako vrijedna.

Koje si zadatke radio i što si naučio tijekom prakse?

BEN: Tijekom prošla dva tjedna upoznao sam se s alatima i programima, koji se koriste u web developmentu. Najviše vremena sam poveo proučavajući kako riješiti pojedini zadatak, tako da je Google bio od velike pomoći. :D

Kroz zadatke, imao sam prilike upoznati se s HTML-om, CSS-om, Boostrapom, i proceduralnim PHP-om. Također, radio sam forme preko kojih sam unosio podatke u bazu i iz iste prikazivao podatke na klijent strani. Uspio sam napraviti login i signup forme. Nadalje, kao šlag na tortu, dobio sam zadatak napraviti kalkulator za pretvaranje mjernih jedinica poljoprivrednih površina. Isti zadatak je uspješno izvršen. Nakon dva tjedna prakse, upoznat sam i s web sigurnošću, kao i način na koji zaštiti web aplikacije od „napada“. Vjerujem da će mi to znanje jako puno značiti u daljnjem obrazovanju i radu s informacijskim tehnologijama.

Što bi naveo kao najzanimljivije, a što kao najteže u web developmentu?

BEN: Najviše mi se sviđa rad u PHP-u i s bazama podataka. Kako sam prije radio s programskim jezicima JAVA i C, nije mi bilo teško shvatiti način na koji PHP funkcionira i naučiti osnove istog. Kako sam najviše zainteresiran za algoritme i matematiku, PHP je bio užitak za učiti. Frontend mi je bilo poprilično teško shvatiti i teško sam uspio stvoriti ono što sam si u glavi zamislio. Moram priznati da nikad nisam previše pažnje i truda utrošio u životu nisam utrošio, kako bi nešto lijepo izgledalo. Nisam osoba za dizajn, moram priznati. :D

Nakon ovog iskustva, vidiš li se u budućnosti kao web developer?

BEN:  Zbog velikog interesira za logiku i algoritme, kao i matematiku, u web developmentu bi se konkretno mogao vidjeti u radu s server stranom. Sigurno kako postoji mogućnosti da jednog dana budem zaposlen na ovakvoj poziciji.

Koji su tvoji planovi za budućnost i koja su tvoja predviđanja u smislu razvoja tehnologije i potrebe od strane čovjeka za istom?

BEN: Planiram ići na FER u Zagreb, te  se nadam kako ću uspjeti upisati računarstvo. Zanima me software i algoritmi i volio bih izrađivati kvalitetne i učinkovite programe.

Smatram kako će u budućnosti biti sve veća potreba za ljudima, koji znaju raditi s umjetnom inteligencijom. Danas vidimo sve veću potražnju za autopilotima u automobilskoj industriji (autonomna vožnja). Vodeća tvrtka u tom području je Tesla Motors, čija sam fan. :D Danas primjenu AI  sve češće susrećemo, posebice kod tehnoloških divova kao što su Google i Facebook. Smatram da konkurentski odnosi u industriji, imaju pozitivan rezultat i industrija kao takva puno brže napreduje. Napredak industrije kao i potreba za sve većim brojem ljudi je neizbježna,

Imaš li kakav savjet za buduće praktikante? Nahvali nas malo.

BEN: Budućim praktikantima mogu reći kako je posao jako zanimljiv i neopisivo je lijep osjećaj, kada nešto proradi nakon par sati truda i mučenja. Mentori su uvijek spremni za pomoći, ako negdje zapnem te su se potrudili objasniti svaki zadatak i dati mi priliku da iz istog naučim ono što je potrebno. Predznanje će svakako dobro doći, ukoliko osoba želi maksimalno iskoristiti ova dva tjedna i poboljšati postojeće znanje.

Po svemu navedenom, ono što možemo zaključiti, kako se Ben super snašao u našem društvu, ali i u društvu web jezika. Sljedeće ljeto nastavljamo s istom praksom, stoga, za sve buduće praktikante željne znanja i učenja, nadamo se kako se vidimo sljedeće godine u isto vrijeme. :)
Objavi članak na društvenim mrežama


Budi mudar - lajkaj nas ;)


Ured

  • Adresa: Franje Krežme 14, 31000 Osijek

  • Email: info@slink.hr

  • MBO: 92312586 MIBPG: 272930
  • OIB: 52073490801

  • Broj računa: 2407000-1100412970
  • kod OTP banka d.d.
  • SWIFT: OTPVHR2X
  • IBAN: HR3224070001100412970

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak - Petak : 08h - 16h